Aperitieven & koude voorgerechten
Mascarponecrème met zwarte truffel

Ingrediënten :
- 250g mascarpone
- 100ml kookroom
- 1 tl. zwarte truffelolie
- Peper, zout & nootmuskaat
- Geroosterd brood
- Truffelzout
Bereiding :
- Meng alle ingrediënten
- Rooster het brood en snijd het in kleine toastjes
- Schep het mengsel direct op het brood en voeg een snufje truffelzout toe.
Variant :
In plaats van mascarpone kun je ook gewone fromage blanc gebruiken.
Moeilijkheid :
Verrines van crème van erwtensoep en zwarte truffel
Bereiding :
- Kook de erwten gaar in kokend gezouten water. Giet ze af en dompel ze meteen in een kom met ijswater om hun felgroene kleur te behouden.
- Meng de erwten met de plantaardige room, een eetlepel olijfolie en de limoenrasp en het limoensap. Breng op smaak met zout en peper. Zeef het mengsel door een zeef voor een gladde textuur.
- Verdeel de erwtencrème over de glaasjes. Snijd wat van de zwarte truffel over de bovenkant om de bereiding op smaak te brengen.
- Versier elk glas met een paar dunne plakjes zwarte truffel, een blaadje munt en een licht drupje olijfolie. Serveer gekoeld.
Ingrediënten :
Voor 4 personen :
- 300g verse of bevroren erwten
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 200 ml plantaardige room (bijvoorbeeld kokos- of amandelroom)
- 1 el. olijfolie
- 1 limoen (schil en sap)
- Zout, peper
- Een paar verse muntblaadjes voor decoratie

Variant :
Voor een meer gastronomisch tintje kun je witte truffelolie gebruiken.
Moeilijkheid :
Carpaccio van sint-jakobsschelpen met zwarte truffel

Ingrediënten :
Voor 4 personen :
- 12 verse sint-jakobsschelpen
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 4 tl. olijfolie
- 1 citroen
- Fleur de sel, gemalen peper
- Een paar blaadjes veldsla voor decoratie
Bereiding :
- Spoel de sint-jakobsschelpen af in koud water en dep ze droog. Snijd ze met een scherp mes in dunne plakjes en schik ze in een rozet op de borden.
- Snijd de zwarte truffel over de sint-jakobsschelpen. Voeg een drupje olijfolie, een paar druppels citroensap, een snufje fleur de sel en een draai van de pepermolen toe.
- Leg er een paar blaadjes veldsla naast en serveer direct om de versheid en aroma's te behouden.
Variant :
Als je geen verse truffels hebt, kun je ze vervangen door zwarte zomertruffelcarpaccio.
Moeilijkheid :
Rundertartaar met zwarte truffel
Bereiding :
- Hak de ossenhaas fijn met een mes om de textuur te behouden.
- Meng in een kom het gehakt met de sjalot, kappertjes, mosterd, worcestershiresaus, olijfolie en eidooier. Breng op smaak met zout en peper.
- Rasp de helft van de truffel in het mengsel en meng voorzichtig. Vorm individuele porties met behulp van een presenteerring.
- Snijd de overgebleven truffel over de bovenkant van de tartaar voor een elegante afwerking.
Ingrediënten :
- 400g verse rundvleesfilet
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 1 sjalot, fijngesneden
- 1 eierdooier
- 1 el. Dijon mosterd
- 1 el. gehakte kappertjes
- 2 el. olijfolie
- 1 el. Worcestershiresaus
Variant :
Als je geen verse truffels hebt, kun je ze vervangen door zwarte zomertruffelcarpaccio.
Moeilijkheid :

Gevulde eieren met truffel

Ingrediënten :
- 4 eieren
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 2 el. truffelmayonaise
- 1 el. mosterd
- 1 el. zwarte truffelolie
- Zout, peper
Bereiding :
- Kook de eieren 10 minuten in kokend water. Pel de eieren voorzichtig en halveer ze. Verwijder de dooiers en zet apart.
- Pureer de dooiers in een kom met een vork. Voeg de mayonaise, mosterd, truffelolie en wat van de geraspte truffel toe. Meng goed en breng op smaak.
- Vul de eiwitten met de vulling met behulp van een spuitzak of lepel.
- Snijd de overgebleven zwarte truffel over de bovenkant van de mimosa-eieren en serveer gekoeld.
Variant :
Als je geen verse truffels hebt, kun je ze vervangen door zwarte zomertruffelcarpaccio.
Moeilijkheid :
Caprese met zwarte truffel
Bereiding :
- Snijd de tomaten en mozzarella in rondjes.
- Snijd plakjes verse truffel met een mandoline
- Leg op elk bord afwisselend een plak mozzarella, een plak tomaat en 1 of 2 plakjes truffel.
- Besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak.
Ingrediënten :
Voor 2 personen :
- 2 tomaten
- 2 buffelmozzarella
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- Zout, peper
Variant :
Als je geen verse truffels hebt, kun je ze vervangen door zwarte zomertruffelcarpaccio.
Moeilijkheid :
