Aperitieven & warme voorgerechten
Truffel croque-monsieur

Ingrediënten :
- 8 sneetjes sandwichbrood
- 200g witte ham
- 200g geraspte kaas
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 50g boter
- 30g bloem
- 300mL volle melk
- 1 el. zwarte truffelolie
- Zout, peper, nootmuskaat
Variant :
Voor een nog gastronomischere versie kun je de ham vervangen door kipfilet en de boter door truffelboter.
Bereiding :
- Smelt 30g boter in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Voeg al kloppend geleidelijk de melk toe om een gladde béchamelsaus te krijgen. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat en voeg vervolgens een eetlepel truffelolie of wat geraspte truffel toe.
- Smeer een dun laagje béchamelsaus op één kant van elk sneetje brood. Leg een plak ham op 4 sneetjes brood, voeg een handvol geraspte kaas toe en rasp er wat van de truffel over. Sluit af met nog een sneetje brood, met de béchamelkant naar beneden.
- Verhit een koekenpan met een beetje boter of gebruik een croque-monsieurmaker. Bak de croques 3 tot 4 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Schik de croques in een schaal, bedek met de overgebleven béchamelsaus en bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 5 minuten onder de grill op 200°C voor een mooi gegratineerd oppervlak.
- Rasp de overgebleven truffel vlak voor het opdienen over de warme croques voor een optimale smaak.
Moeilijkheid :
Bruschetta met zwarte truffel
Bereiding :
- Snijd het stokbrood in plakjes van 1cm dik.
- Wrijf het brood in met de knoflook en besmeer het met een dun laagje goede boter (je kunt ook knoflookboter gebruiken).
- Rooster het brood.
- Bestrooi het brood met plakjes truffel en voeg een paar druppels olijfolie en hazelnootolie toe, die je van tevoren hebt gemengd.
- Zet even in de oven en voeg een snufje fleur de sel toe.
Ingrediënten :
- 1 zwarte truffel (liefst winter)
- 1 baguette
- Olijfolie
- Hazelnootolie
- Knoflook, boter, fleur de sel
Variant :
U kunt de verse truffel vervangen door truffelcarpaccio, truffelschillen of wat gehakte zwarte zomertruffel
Moeilijkheid :

Truffelsoufflé

Ingrediënten :
- 250mL melk
- 70g boter
- 50g bloem
- 50g geraspte Gruyère
- 4 eieren (dooiers en eiwitten scheiden)
- 1 el. crème fraîche
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- Nootmuskaat, zout en peper
Variant :
In plaats van zwarte truffels kun je ook gebruiken wat gehakte zwarte zomertruffel
Bereiding :
- Smelt de boter in een steelpan met zware bodem.
- Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel zonder te laten kleuren. Giet de melk er geleidelijk bij, onder voortdurend roeren, tot de saus dikker wordt. Breng op smaak.
- Laat afkoelen alvorens de eierdooiers toe te voegen, één voor één, en ten slotte het zout, de peper, de fijngehakte verse truffel, de room, de geraspte nootmuskaat en de geraspte Gruyère. Blijf mengen. Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe (voeg een snuifje zout toe tijdens het kloppen). Meng voorzichtig.
- Giet het mengsel in een beboterde souffléschaal.
- Bak ongeveer 25 minuten in de oven op middelhoog vuur.
Moeilijkheid :
Bladerdeeggebak met ganzenlever en truffel
Bereiding :
- Rol het deeg uit en snijd er 8 rondjes uit met een deegsnijder.
- Leg op 4 rondjes 1 plakje ganzenlever, dan wat truffelcarpaccio en nog een plakje ganzenlever. Dek af met een ander deegrondje en sluit de randen.
- Bestrijk met eigeel en bak op 180°c tot ze goudbruin zijn (of op thermostaat 5-6, gedurende 15 minuten). Serveer warm of heet.
Ingrediënten :
- 1 rol bladerdeeg
- 100g eendenlever
- Zwarte zomertruffelcarpaccio
- 1 eierdooier
- Zout, peper
Variant :
Je kunt de truffelcarpaccio vervangen door verse truffels, of gehakte zwarte zomertruffel, schillen of gebroken zwarte wintertruffels
Moeilijkheid :

Met truffel geïnfuseerde pompoenvelouté

Ingrediënten :
Voor 4 personen :
- 1 pompoen (bijvoorbeeld: pompoen, rode kuri pompoen, of butternut pompoen), bij voorkeur biologisch.
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 25g truffelboter
- 1 witte ui
- 3 laurierblaadjes
- 1 kippenbouillonblokje (of groentebouillon)
- Zout, peper
- 300mL crème fraîche
Variant :
U kunt ook de verse truffel fijnhakken en mengen met 40 g mascarpone. Klop apart 100 ml zeer koude crème fraîche op en voeg de twee crèmes na het opkloppen voorzichtig samen. Schep vlak voor het opdienen een eetlepel op elk bord.
Moeilijkheid :
Bereiding :
- Fruit de gesnipperde ui met de boter in een klein beetje olijfolie om te voorkomen dat de boter aanbrandt.
- Als het goed gezweet heeft, voeg je de pompoenblokjes met schil (indien biologisch), laurier, kippenbouillon, zout en peper toe.
- Overgiet met water, dek af en laat een goed uur op laag vuur koken zodat de smaak intenser wordt.
- Zet het vuur uit, verwijder de laurierblaadjes, voeg de crème fraiche toe, meng goed en pas indien nodig de smaak aan.
- Rasp vlak voor het opdienen de truffel over elke kom.