Warme kazen & desserts

Geroosterde camembert met zwarte truffel


Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Verwarm je oven voor op 180°C
  2. Leg de Camembert in een passende vorm. Snijd met een mes de korst aan de bovenkant lichtjes in in een kriskraspatroon.
  3. Hak de helft van de truffel fijn en steek die in de gleufjes van de Camembert. Snijd de andere helft in dunne reepjes en schik ze erop.
  4. Voeg een druppel truffelolie, de tijmblaadjes en het dungesneden knoflookteentje toe.
  5. Bak 15 minuten, tot de kaas gesmolten en lichtbruin is.
  6. Serveer met sneetjes vers of geroosterd brood

Variant :

In plaats van verse truffels kun je ook gebroken zwarte wintertruffels

Moeilijkheid :

Geroosterde geitenkaas crottins met honing en truffels


Bereiding :

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Leg de crottins in een ovenschaal. Bestrijk ze met honing en besprenkel ze met olijfolie.​
  3. Snijd wat van de zwarte truffel over elke crottin en bewaar een paar plakjes voor decoratie na het koken.
  4. Zet de crottins 10 tot 12 minuten in de oven, tot ze goudbruin en lichtjes gesmolten zijn.
  5. Serveer op een bedje van groene salade. Bestrooi met gehakte walnoten en de overgebleven plakjes truffel.


Ingrediënten :

  • 4 geitenkaas crottins
  • 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
  • 2 el. honing
  • 1 el. olijfolie
  • 1 handvol gehakte walnoten of hazelnoten
  • Groene salade voor erbij


Variant :

Voor een meer uitgesproken truffelsmaak kun je kiezen voor truffelhoning en zwarte truffelolie

Moeilijkheid :

Soufflé van zwarte truffel en kaas


Ingrediënten :

  • 4 eieren
  • 200mL volle melk
  • 50g bloem
  • 50g boter
  • 100g geraspte Parmezaanse kaas
  • zwarte truffel (ongeveer 40g)
  • 1 snufje nootmuskaat
  • Zout, peper

Variant :

Om de truffel wat meer naar voren te brengen, kun je het volgende gebruiken truffelboter gebruiken en de Parmezaanse kaas vervangen door pecorino met zwarte truffel.

Bereiding :

  1. Verwarm je oven voor op 200°C en beboter individuele schaaltjes royaal.
  2. Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en mix tot een roux. Klop geleidelijk de melk erdoor tot een gladde béchamelsaus. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  3. Haal van het vuur en roer de geraspte kaas en fijngeraspte zwarte truffel erdoor, bewaar een paar plakjes voor decoratie. Meng goed.
  4. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Spatel de dooiers door de verwarmde béchamelsaus. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
  5. Vul de vormpjes voor 3/4 en plaats ze onmiddellijk in de oven. Bak 12 tot 15 minuten, tot de soufflés gezwollen en goudkleurig zijn.
  6. Garneer met plakjes truffel voor het warm opdienen.

Moeilijkheid :

Crème brûlée met zwarte truffel


Bereiding :

  1. Verwarm je oven voor op 150°C.
  2. Verwarm de room op laag vuur. Hak de helft van de zwarte truffel in de room en laat 10 minuten trekken op een laag vuur.
  3. Klop in een kom de eidooiers met de suiker tot het mengsel wit wordt. Sprenkel de geïnfuseerde room erdoor terwijl je mixt.
  4. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Zet ze in een ovenschaal en vul ze met heet water tot de vormpjes halverwege staan. Zet in de oven en bak in een bain-marie gedurende 30 tot 35 minuten, tot de crèmes hard zijn maar nog een beetje trillen.
  5. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minstens 2 uur in de koelkast. Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met bruine suiker en karameliseer met een brander.
  6. Leg er dunne plakjes truffel bovenop voor een visueel en aromatisch tintje.

Ingrediënten :

Voor 4 personen :

  • 4 eidooiers
  • 50g griessuiker
  • 250mL volle room
  • 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
  • Bruine suiker, om te karameliseren

Variant :

In plaats van de verse truffel kun je ook truffelolie of zwarte wintertruffelschillen gebruiken om de crème te parfumeren.

Moeilijkheid :