Pasta
Tagliatelle met Piëmont witte truffel

Ingrediënten :
Voor 4 personen
- 400g eie tagliatelle
- 250mL crème fraîche
- 80g witte truffel
- 60g truffelboter
- Parmezaanse kaas
- Zout, peper
Bereiding :
- Verwarm en laat de room inkoken, breng op smaak met een paar snippers Parmezaan en gemalen peper.
- Kook de pasta al dente. Voeg na het uitlekken de truffelboter toe en meng.
- Roer de pasta door de saus
- Serveer op warme borden en rasp de verse witte truffel erover.
Variant :
Je kunt de verse truffel vervangen door wat witte truffelcrème of kaascrème met truffel
Moeilijkheid :
Tagliatelle met zwarte truffel
Bereiding :
- Snijd de dag ervoor een deel van de truffel in dunne reepjes met een mandoline en meng met crème fraîche. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.
- Verwarm en laat de truffelcrème inkoken en breng op smaak. Voeg een paar Parmezaanschilfers toe.
- Kook de pasta al dente. Voeg na het uitlekken de truffelboter toe en meng.
- Roer de pasta door de saus. Serveer op warme borden. Haal je mandoline weer tevoorschijn en snijd de overgebleven verse zwarte truffel in dunne reepjes.
Ingrediënten :
Voor 4 personen
- 400g eie tagliatelle
- 250mL crème fraîche
- 100g zwarte truffels (20g per bord en 20g voor de saus)
- 60g truffelboter
- Parmezaanse kaas
- Zout, peper
Variant :
Voor de saus kun je de verse truffel vervangen door wat carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel, of zelfs schillen of gebroken zwarte wintertruffels .
Moeilijkheid :

Paddenstoelenlasagne met truffel

Ingrediënten :
- 250g verse of gedroogde lasagnevellen (voorgekookt)
- 180g tartufata saus
- 1 kg champignons de Paris
- Truffelboter
- Parmezaanse kaas
- 500mL melk
- Boter
- 1 el. bloem
- 250mL crème fraîche
Variant :
In plaats van de tartufata saus kun je ook gebruiken crème van porcini met truffel of kaascrème met truffel.
Bereiding :
- Om de béchamelsaus te maken, smelt je de boter in een steelpan met zware bodem. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel zonder de bloem bruin te laten worden. Giet geleidelijk de melk erbij, onder voortdurend roeren, tot de saus dikker wordt.
- Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie. Voeg de tartufata saus toe, roer en breng op smaak. Zet opzij voor later.
- Om de lasagne samen te stellen, bestrijk je een rechthoekige ovenschaal met truffelboter. Leg een laag lasagnevellen op de bodem van de schaal, leg er een flinke laag champignons op, voeg dan een laag béchamelsaus toe en nog een laag lasagne. Ga zo door. Eindig met de saus.
- Doe tot slot de Parmezaanse kaas bovenop het mengsel en bak 15-20 minuten op 180°C.
Moeilijkheid :
Tagliatelle met foie gras, truffels en wilde paddenstoelen
Bereiding :
- Snijd de boter en eedenlever in stukjes. Mix in een mixer tot een glad en schuimig mengsel. Zeef door een zeef en zet apart in de koelkast.
- Snijd de champignons in stukjes en bak ze in boter tot het kookvocht verdampt is. Voeg de gevogeltebouillon toe en laat ongeveer een kwart inkoken.
- Kook de tagliatelle in kokend gezouten water.
- Giet af wanneer ze gaar zijn (ze moeten al dente blijven) en voeg toe aan de champignons. Kruid en voeg geleidelijk kleine stukjes koude boter toe aan de ganzenlever.
- Ga verder op middelhoog vuur zonder te koken en roer er een beetje geraspte Parmezaanse kaas door. Rasp met een mandoline de verse zwarte truffel erover.
Ingrediënten :
Voor 4 personen
- 145g boter
- 100g rauwe eendenlever
- 300g gemengde wilde champignons
- 400g eie tagliatelle
- 150g geraspte Parmezaanse kaas
- 1L gevogeltebouillon
- 80g zwarte truffels of 60g witte truffel

Variant :
In plaats van verse truffels kun je ook gebruiken carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel, of zelfs schillen of gebroken zwarte wintertruffels .
Moeilijkheid :
Ravioli met truffels en duxelles van champignons

Ingrediënten :
Voor 4 personen
- 150g zwarte truffels
- Vellen raviolideeg
- 1 eierdooier
- 200g gemengde champignons (bruine Parijse en boschampignons)
- 1 sjalot
- Boter
- 500mL gevogeltebouillon
- 200mL crème fraîche
- 2 el. truffelsap
- Zout, peper
Variant :
In plaats van verse truffels kun je ook gebruiken carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel, of zelfs schillen of gebroken zwarte wintertruffels .
Bereiding :
- Maak de champignons en de sjalot schoon en snijd ze fijn. Smelt de boter in een steelpan zonder bruin te worden. Voeg de sjalot toe en zweet. Voeg de gehakte champignons toe en bak op een laag vuur, af en toe roerend met een spatel, tot het water verdampt is. Breng op smaak met zout en peper, haal van het vuur en zet apart.
- Laat voor de saus de gevogeltebouillon tot de helft inkoken met het truffelsap. Voeg de room toe en laat inkoken. Breng op smaak en zet apart.
- Rol het raviolideeg uit en bestrijk de vellen met eigeel. Snijd de truffels in plakjes met behulp van een mandoline. Rol het raviolideeg uit en bestrijk de vellen met eigeel. Snijd de truffels in reepjes met behulp van een mandoline. Leg in het midden van elk blaadje een plakje truffel, een theelepel champignonduxelles en dan nog een plakje truffel. Vouw het blaadje dicht als een portemonnee en druk aan om lucht te verwijderen. Zorg ervoor dat ze goed dicht zitten. Kook de ravioli ongeveer 2 minuten in kokend water.
- Om te serveren schik je de ravioli in een soepbord, voeg je de saus toe en versier je met de overgebleven truffelplakjes.
Moeilijkheid :