Koude kazen & desserts
Brie met truffels

Bereiding :
- Snijd de Brie horizontaal in twee of drie lagen.
- Meng de mascarpone met de tartufata saus in een kom
- Zet de kaas weer in elkaar, wikkel in huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
- Haal de getruffelde Brie 1 uur voor het serveren uit de koelkast.
Variant :
In plaats van de tartufata saus kun je ook carpaccio of wat gehakte zwarte zomertruffel.
Moeilijkheid :
Castelmagno met truffelhoning
Bereiding :
- Verkruimel de kaas en giet de truffelhoning erover.
- Voeg de geroosterde walnoten of pijnboompitten toe.
- Werk af met dungesneden witte truffel met een mandoline.
Ingrediënten :
- 120g Castelmagno kaas (of harde geitenkaas) per persoon
- 50g truffelhoning
- 10g witte truffle
- 30g pijnboompitten of fijngemaakte walnoten
Variant :
U kunt de verse truffel vervangen door wat carpaccio, peelings of wat minced truffles.
Moeilijkheid :

Truffelpuddingtaart

Ingrediënten :
- 250g bloem
- 250g suiker
- 250g halfgezouten boter (op kamertemperatuur)
- 4 eieren
- 1 zwarte truffel (ongeveer 40g)
- 1 snufje zout
- 1 el. Cognac (optioneel)
Variant :
Voor een meer uitgesproken truffelsmaak kun je gebruiken truffled butterAls je geen verse truffels hebt, kun je ze vervangen door gehakte zwarte zomertruffel.
Bereiding :
- Verwarm je oven voor op 180°C. Beboter en bloem een cakevorm.
- Hak de helft van de zwarte truffel fijn en zet apart. Snijd de andere helft in dunne reepjes voor decoratie met een mandoline.
- Klop in een kom de eieren met de suiker tot het mengsel wit en schuimig wordt.
- Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en meng tot een gladde pasta.
- Zeef de bloem en een snufje zout. Meng voorzichtig om klontjes te voorkomen. Voeg dan de gehakte truffel toe en, indien gewenst, de cognac voor een vleugje elegantie.
- Giet het deeg in de voorbereide vorm. Schik de plakjes truffel erop voor een verfijnd visueel effect na het bakken.
- Zet 40 tot 45 minuten in de oven. Controleer de gaarheid door een mes in het midden van de cake te steken: de cake moet er droog uitkomen.
- Haal de cake uit de oven en laat afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Moeilijkheid :
Taartje van chocolade en zwarte truffel
Bereiding :
- Rol het zanddeeg uit en snijd er 6 cirkels uit. Leg ze in tartelettevormpjes. Prik de bodem in met een vork en bak 10 tot 12 minuten op 180°C (gasstand 6), tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
- Verwarm de room op laag vuur tot het pruttelt. Haal van het vuur en voeg de gehakte pure chocolade toe en meng tot een gladde massa. Roer de gehakte boter en een snufje fleur de sel erdoor.
- Rasp de helft van de zwarte truffel in de ganache en roer voorzichtig om de smaken te verdelen.
- Giet de chocoladeganache in de afgekoelde taartschelpen. Strijk het oppervlak glad met een spatel.
- Snijd met een mandoline, dunne reepjes van de overgebleven zwarte truffel. Schik ze voorzichtig op elk tartelette.
- Zet de taartjes minstens 1 uur in de koelkast om de ganache te laten opstijven. Haal ze er 10 minuten voor het opdienen uit om de volle smaak van de truffel te proeven.
Ingrediënten :
Voor 6 taartjes :
- 250g zanddeeg
- 200g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 150mL volle room
- 50g boter
- 1 zwarte truffel (winter, liefst)
- 1 snuifje fleur de sel

Variant :
Voor een meer gastronomisch tintje kun je een vleugje witte truffelolie aan de ganache toevoegen.
Moeilijkheid :