Kleine makkelijke maaltijd

Knolselderij risotto stijl met zwarte truffel


Ingrediënten :

  • 1 knolselderij (ongeveer 800 g)
  • 1 shalott​
  • 50g boter
  • 100mL vloeibare volle room
  • 1 zwarte truffel (ongevee 40g)
  • 50g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el. truffelolie (optional)
  • 500mL warme groentebouillon

Variant :

In plaats van zwarte truffel kun je ook carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel gebruiken. Voor een meer uitgesproken truffelsmaak kun je gebruiken zwarte truffel pecorino.

Bereiding :

  1. Schil de knolselderij en rasp fijn om een rijstachtige textuur te krijgen.
  2. Snijd het sjalotje fijn. Smelt 30g boter in een grote koekenpan of sauteerpan en fruit de sjalot glazig.
  3. Voeg de geraspte selderij toe aan de pan en roer goed. Giet er een lepel hete bouillon bij en kook op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren. Voeg geleidelijk de bouillon toe, zoals bij een traditionele risotto, tot de selderij zacht is (ongeveer 10-12 minuten).
  4. Zodra de selderij gaar is, voeg je de vloeibare room, geraspte Parmezaanse kaas en wat van de fijngeraspte zwarte truffel toe. Meng goed en laat nog 2 minuten koken om de smaken te laten mengen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Schik de knolselderij-risotto in soepborden. Leg er een paar dunne plakjes verse truffel op ter decoratie en, indien gewenst, een drupje truffelolie om de geur te versterken.

Moeilijkheid :

Rundercarpaccio met truffels


Bereiding :

  1. Verdeel rundercarpaccio over borden
  2. Maak een vinaigrette met de citroen, olijfolie en truffelolie en bestrijk de carpaccio ermee.
  3. Dek af met plasticfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast, zodat de carpaccio de smaak van de truffelolie kan opnemen.
  4. Breng op smaak met zout en peper
  5. Leg er plakjes Parmezaanse kaas en in een mandoline gesneden plakjes verse truffel op.

Ingrediënten :

 Voor 4 personen :

Variant :

Je kunt wat truffelsap aan de vinaigrette toevoegen voor extra smaak. Je kunt truffelolie ook vervangen door crème van balsamicoazijn met zwarte truffel.

Moeilijkheid :

Gegratineerde toast met truffel


Ingrediënten :

Voor 4 personen :

  • 1 zwarte truffel (ongevee 40g)
  • 100g boter
  • 8 sneetjes brood (voor toast)
  • 2 el. crème fraîche
  • 50g geraspte Parmezaan
  • Zout, peper​

Bereiding :

  1. Snijd dunne plakjes truffel met eenmandoline en verwarm de helft zachtjes met 20 g boter in een koekenpan.
  2. Leg het brood in de pan en rooster het licht. Bestrooi met de overgebleven truffelschijfjes en giet de room erover.
  3. Voeg de Parmezaanse kaas en de resterende boter (gesmolten) toe aan het mengsel.
  4. Rooster in de oven en serveer.

Variant :

Voor meer smaak kun je de parmezaan vervangen door onze zwarte truffel pecorino en de crème fraîche door wat  kaascrème met truffel.

Moeilijkheid :

Carpaccio van aardperen en zwarte truffels


Bereiding :

  1. Snijd de dag ervoor een deel van de truffel in dunne plakjes met een mandoline, en meng met de crème fraîche. Dek af met folie en bewaar in de koelkast.
  2. Verwarm en laat de truffelroom inkoken en breng op smaak. Voeg een paar Parmezaanschilfers toe.
  3. Kook de pasta al dente. Voeg na het uitlekken de truffelboter toe en meng.
  4. Roer de pasta door de saus. Serveer op warme borden. Neem je mandoline en snijd de overgebleven verse zwarte truffel in dunne reepjes bovenop.​

Ingrediënten :

 Voor 4 personen :

Variant :

Voor de saus kun je de verse truffel vervangen door carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel , of zelfs schillen of gebroken zwarte wintertruffels.

Moeilijkheid :

Risotto met truffels


Ingrediënten :

 Voor 4 personen :

Bereiding :

  1. Snijd de ham in kleine blokjes en bak deze in de helft van de boter en een beetje olie.
  2. Als alles gekleurd is, giet je de rijst erbij, roer je een beetje en als de rijst doorzichtig is, roer je geleidelijk de bouillon erbij tot de rijst gaar is.
  3. Als de rijst klaar is, roer je de resterende boter erdoor en strooi je er met een  mandoline dungesneden verse truffels over en voeg je de Parmezaan toe.
  4. Serveer onmiddellijk.

Variant :

Om de bereiding te vereenvoudigen, kun je onze zwarte truffelrisotto gebruiken met wat truffelboter. Reken op 3 tot 4 pakjes risotto voor 4 personen.

Moeilijkheid :

Aardappeljasje met champignons en tartufata saus


Bereiding :

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappelen en wikkel ze elk afzonderlijk in aluminiumfolie. Bak ongeveer 1u15 tot 1u30 in de oven.
  2. Als ze gaar zijn, laat je ze een beetje afkoelen en snijd je het midden van de aardappel uit om er een bakje van te maken (pas op dat je ze niet helemaal doorsnijdt).
  3. Snijd de mozzarella in stukjes. Snijd de champignons fijn en bak ze in een hete pan met een beetje boter en olie. Voeg de crème fraîche toe en verwarm zachtjes. Voeg dan de tartufata saus (hoeveelheid naar smaak), zout en peper toe. Zet op een warme plaats.
  4. Plaats de aardappel kort in de oven met de mozzarella in het midden, serveer op een bord en top af met het paddenstoelen- en tartufatamengsel.
  5. Voeg tot slot de rucola en zout toe. Serveer onmiddellijk.

Ingrediënten :

  • 2 grote aardappelen, Bintje indien mogelijk
  • 100g Parijs champignons​
  • 100g buffelmozzarella
  • 100g tartufata saus
  • 400mL crème fraîche
  • Arugula salade
  • Boter & olie
  • Zout, peper​

Variant :

 Voor een meer gastronomisch tintje kun je de boter en olie vervangen door de truffelvarianten. Namelijk, de truffelboter  en de zwarte truffelolie.

Moeilijkheid :

Truffelpizza


Ingrediënten :

Bereiding :

  1. Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat.
  2. Bestrijk de bodem van het deeg met tartufata saus en voeg stukjes mozarella toe.
  3. Verwarm de oven voor op 210°C. Bak (10 tot 15 min).
  4. Zodra de pizza klaar is, voeg je de rucola, zwarte truffelolie en kruiden toe.
  5. Werk after met in mandoline gesneden plakjes verse truffel, geroosterde pijnboompitten en walnoten.

Variant :

In plaats van tartufata saus kun je ook het volgende gebruiken, witte truffelcrème of  kaascrème met truffel.

Moeilijkheid :