Eieren
Truffelomelet

Ingrediënten :
- 15g verse truffel per persoon
- Twee eieren per persoon
- Zout, peper
Bereiding :
- Doe de hele eieren en truffels de dag van tevoren in een hermetisch afgesloten pot en bewaar ze in de koelkast.
- Breek drie uur voor de maaltijd de eieren en snijd de truffels in dunne reepjes met een mandoline en mix.
- Breng op smaak met zout en peper, dek af met huishoudfolie en laat rusten in de koelkast.
- Verhit een koekenpan met arachideolie en giet het mengsel er geleidelijk in. Bak al roerend op hoog vuur en wanneer de omelet nog smeuïg is, vouw in 2. Versier met dunne plakjes verse truffel.
Variant :
Je kunt de verse truffel vervangen door carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel , of zelfs gebroken of zwarte wintertruffel schillen.
Moeilijkheid :
Brouillade met verse truffels
Bereiding :
- Doe de hele eieren en truffels de dag van tevoren in een hermetisch afgesloten potje.
- Breek een uur voor het koken de eieren en snijd de truffels in dunne plakjes met een mandoline of snijd ze in staafjes, meng, kruid en zet in de koelkast. Giet het mengsel geleidelijk in een hete koekenpan met een beetje olie en roer krachtig.
- Voeg aan het eind van het koken de truffelboter en room toe en roer zachtjes van het vuur af.
- Versier met truffelreepjes of -stokjes.
Ingrediënten :
- 2 eieren per persoon
- 15g verse truffel per persoon
- 20g truffelboter
- 4 el. crème fraîche
- Zout, peper
Variant :
Je kunt de verse truffel vervangen door carpaccio of gehakte zwarte zomertruffel , of zelfs gebroken of zwarte wintertruffel schillen.
Moeilijkheid :

Gepocheerd ei met truffelsaus

Ingrediënten :
Voor 4 personen :
- 4 verse eieren
- 4 sneden geroosterd brood
- 50g gehakte zwarte zomertruffel
- 3 el. crème fraîche
- 100mL zoete witte wijn
- 150ml melk
- 50g boter
- 20g bloem
Variant :
In plaats van gehakte zwarte zomertruffel kun je ook gebruiken tartufata saus.
Voor een sterkere smaak kun je ook truffel sap toevoegen aan het einde van het koken en de boter vervangen door truffleboter.
Bereiding :
- Om de béchamelsaus te maken, smelt je de boter in een steelpan met zware bodem. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel zonder de bloem bruin te laten worden. Giet geleidelijk de melk erbij, onder voortdurend roeren, tot de saus dikker wordt.
- Laat de wijn in een pan inkoken.
- Laat een paar minuten sudderen en roer dan de béchamelsaus en de room erdoor. Roer de gehakte truffel erdoor (hoeveelheid naar smaak) en laat 3 minuten op laag vuur koken. Controleer de smaak.
- Pocheer ondertussen de eieren in kokend water met een beetje azijn.
- Serveer de eieren op toast en werk af met de truffelsaus.
Moeilijkheid :